plats för

pretentiös payoff

Mer relevant än någonsin

Debatten om hur och varför man mäter reklam är väl egentligen ständigt pågående men för tillfället kan jag tycka att den är mer relevant än någonsin. Det är svårt att hävda att man gör bra och smart kommunikation i ett pressat ekonomiskt läge om man inte mäter vad man gör. Och i förväg har bestämt sig för vad som är framgång.

Nina Åkestam med den begåvade bloggen Not another planning blog har fört en debatt i ämnet både på bloggen och i branschmedia.

Jag har egentligen inget att tillägga förutom att jag håller med Nina i det allra mesta hon säger när det gäller mätningar av reklam. De bör göras. Och måttet på framgång bör vara vad investeringen (inte kostnaden) tillför affären rent finansiellt.

Eller som Nina själv sammanfattar det: ”Jag menar att de [attitydsmått, erinransmått etc] bör vara interna styrmedel medan det vi tävlar med, och det vi bedömer slutresultatet med, är den ekonomiska effekten.”

 Svårare än så behöver det inte vara.

Idag gillar vi illegal medicin

Just nu gillar jag verkligen Läkemedelverkets användning av online i kampanjen www.crimemedicine.com. Sakfrågan är viktig nog, men framför allt gottar jag mig åt att man använt potentialen i mediet, köpt sponsrade länkar, annonserat på Flashback och dessutom på ett begåvat sätt låtit övriga medier fungerar som trafikdrivare och sakfrågebyggare.

Ibland tror jag att det är lättare att kommunicera viktiga frågor. Ibland tror jag att det är svårare. Den här gången har man gjort det mitt i prick i alla fall.

Det är nu det blir kul

Lågkonjunktur. Blotta ordet kan ju räcka för att folk ska lägga sig ner och bli apatiska. Ett stort, svart lågkonjunktursmoln, svårpåverkbart och utanför vår kontroll. Halloween-festens vinnare måste ju bli den som klär ut sig till en lågkonjunktur.

Skämt åsido. Jag tycker det är lite spännande med lågkonjunktur. Agnarna skiljs från vetet. Bubblor spricker. Och alla får lite press på sig att leverera. Det är liksom nu det gäller. Gäller att:

  1. Bestämma sig för vad som definierar något som funkar
  2. Göra det som funkar
  3. Kunna visa att det funkar

Inte direkt hjärnkirurgi. Men ibland skrämmande långt ifrån verkligheten i kommunikationsbranschen.

Personligen tror jag inte helt optippat att online (många delar av online som dock inte inkluderar överprisade takeovers) och PR blir vinnarna medan det blir upp till bevis för resten av medierna. Ordentligt upp till bevis. Men vi får helt enkelt se. Det är nu det blir kul.

Jobbigt läge

Förutom att Facebooks grundare Mark Zuckerberg enligt den här artikeln på Silicon Alley Insider gör en del humoristiska utsagor om sitt bolags affärsmodell så lyckas han också med ett enda ord bekräfta ett jobbigt läge för sin ganska så nyrekryterade COO Sheryl Sandberg. På frågan om vem som egentligen är chefen så konstaterar han:- Jag.

En inte alldeles ovanlig situation i bolag där grundaren sitter kvar. Inte desto mindre frustrerande för den som tror att han/hon har mandatet. Vad ger vi det – ett år?

  • om ehnbom communication

    ehnbom communication är mitt konsultbolag. Här på ehnbomcom.com både bloggar jag och berättar om mig själv. Jag hoppas att du hittar det du söker och gör du inte det så kanske jag kan hjälpa dig ändå genom att navigera i mitt nätverk. Hör av dig. Man ångrar bara den lunch man inte tog. Läs mer här.
  • 283-fixad-e1401532890620.jpg